>

3. Volgen van een strategie

In januari 2014 kocht ik mijn eerste Bitcoin.  Ik keek 2 jaar lang naar mijn verlies.  Ik kocht ook voor bijna €300,- aan Gulden (NLG).  Toen ik voor een weekend in Nederland was in een B&B zag ik de waarde van die €300,- aan Gulden stijgen tot €59.000,- !!  Ik deed niets en vroeg me af wat er gebeurde.  Later, toen de koers al lang terug fel gezakt was, vernam ik dat het TV-programma Tegenlicht in Nederland in dat weekend een uitzending over Bitcoin uitgezonden had waar ook de Gulden in vernoemd werd.  Sindsdien hanteer ik een strategie die inspeelt op de volatiliteit waar crypto's nogal onderhevig aan zijn.

In de "Rainbow" grafiek zie je hoe de koers van Bitcoin zich heeft ontwikkeld.  Op de lange termijn gaat die (tot hiertoe) steeds hoger in waarde.  En binnen de kleuren van die regenboog gaat de koers hevig op en neer.  Ik heb geleerd om telkens bij te kopen als de koers beduidend daalt en om winst te nemen als deze stijgt.  Als ik bvb €10.000,- geïnvesteerd heb in Bitcoin en deze wordt door de stijging van de koers €12.000,- waard, dan verkoop ik voor €2.000,- aan Bitcoin en koop daarmee kleine gouden munten.  Die gouden munten leg ik dan opzij.  Dit is dan verworven winst.

Aangezien mijn overtuiging dat geld aanhouden bij de bank het meeste risico draagt op verlies (hetzij door faling van de bank, hetzij door inflatie), hou ik mijn spaarcenten uitsluitend aan in fysiek zilver (munten), fysiek goud (kleine munten) en crypto's in eigen beheer.  De bank gebruik ik om transacties te kunnen doen, niet om spaargeld aan te houden.  Als de koers beduidend daalt, koop ik terug wat Bitcoin (of andere goede crypto's) bij of verkoop ik zelfs mijn gouden munten om meer Bitcoin in te kunnen slaan.  Zo verkocht ik mijn laatste (door winst genomen) gouden munten om Bitcoin aan de koers van €3.000,- te kunnen bijkopen.

De meeste mensen en beginnende beleggers doen precies het omgekeerde.  Ze kopen alleen als de prijs stijgt.  Daalt de prijs, dan verliezen ze hun interesse.  Het is allicht menselijk.  Ik heb geleerd om bij stijgende koersen stelselmatig kleine hoeveelheden te verkopen en om te zetten naar kleine gouden munten.  Dat zorgt er voor dat ik ook altijd "cash" heb (want goud is zo goed als cash) om in een koopjesperiode terug bij te kunnen kopen.  Je moet dan wel echt geloven dat Bitcoin niet dood gaat en steeds sterker terugkomt.

Het volgen van deze strategie heeft tot nog toe bewezen zeer doeltreffend te zijn.  Desgewenst stuur ik signalen naar mijn klanten om aan te geven dat het interessant kan zijn om winst te nemen en het risico van beleggen in crypto's te verminderen.

 

Was dit artikel behulpzaam?

Lees ook

Nimva Bitcoin Helpdesk

Vergelijk en kies je Nimva Helpdesk formule.